W październiku uczniowie z naszej świetlicy przyłączyli się do V edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego TESCO „Od uprawy do potrawy”. W ramach programu stworzyliśmy Szkolny Klub Niemarnowania Żywności pod nazwą „ANANASKI”. Ustaliliśmy cele i zasady jego działania. Przystąpiliśmy również do konkursu pod nazwą „Rymuję, nie marnuję”. Stworzyliśmy piosenkę dotyczącą idei niemarnowania żywności, która została przesłana do programu i z niecierpliwością czekamy na wyniki. Przeprowadzone zostały zajęcia na temat zdrowego odżywiania i prawidłowego przechowywania żywności. Rozmawialiśmy o tym, dlaczego ludzie marnują i wyrzucają jedzenie, podczas gdy inni głodują.
Z okazji Światowego Dnia Żywności wykonaliśmy plakaty dotyczące sposobów zapobiegania marnowaniu żywności. Do naszej akcji przyłączyli się również wolontariusze z starszych klas, którzy chcieli zwrócić uwagę młodszych kolegów na problem marnowania żywności na świecie. Mamy nadzieję, że będziemy zmieniać swoje nawyki i dbać o to, żeby nie wyrzucać żywności.