Klasa IIIa zrealizowała pierwszą z
pięciu części programu innowacyjnego zatytułowanego „Baw się przysmakami-smakuj
razem z nami”. Pierwsza część nosiła nazwę „Prosto z pola” i składała się z kilku
etapów.
W etapie I „Od ziarenka do
bochenka” omówiliśmy rodzaje zbóż oraz etapy powstawania chleba. Następnie
poznawaliśmy pracę piekarza i wypiek chleba na większą skalę w Piekarni Maz-Mar
Orły. Serdecznie dziękujemy Pani Mazurkiewicz za ciepłe przyjęcie i ciekawe
zajęcia.
Po poznaniu wszystkich etapów
wypieku chleba sami zabraliśmy się do pracy. 28 października powstał nasz
pierwszy wspólny chleb. Był naprawdę pyszny i zdrowy, a jego zapach roznosił
się po całej szkole i wprawiał
w dobry nastrój. Kolejnym etapem był złoty
dzień, podczas którego powstawały piękne, złote kłosy zbóż. Było też zadanie
domowe, nasi trzecioklasiści przy pomocy domowników sami piekli chleb lub
wykonywali ciekawe kanapki. Przed nami kolejna
część „Prosto z sadu” i kolejne wspaniałe zapachy w szkole.