AKTUALNOŚCI



wtorek, 31 marca 2020

Międzynarodowy dzień Budyniu

31 marca to Międzynarodowy Dzień Budyniu. Dla nas tego dnia to była smaczna przekąska, którą podaliśmy w naszych domach jako podwieczorek. Wszystkie dzieci i dorośli lubią budyń. Można go serwować na zimno, na ciepło, w kubku czy w miseczce. Możemy go przygotowywać na mleku zwykłym, ryżowym i sojowym. Nie ma dokładnych informacji kto go wymyślił. Współczesna wersja została zapisana w 1745 roku przez Hannah Glasse. Budyń powstaje ze zmieszania mleka, mąki, jajek (dziękujemy mamie Emilki Zub za przepis). Można wrzucić kandyzowane owoce, migdały lub orzechy. Budyń może być pieczony lub gotowany na parze. To było pyszne popołudnie.

Zdjęcia dostępne w galerii.

Pierwsze miejsce w XV edycji Wojewódzkiego Konkursu Języka Angielskiego „ENGLISH IN CLOSE UP”

Z radością informujemy, że uczeń naszej szkoły, Patryk Krzywiński, zdobył pierwsze miejsce w XV edycji Wojewódzkiego Konkursu Języka Angiels...